Årstidsguide til at nå alt i haven

Årstidsguide til at nå alt i haven

24. februar 2021 0 Af admin

Har du lige købt hus med en dejlig, indbydende have, kan det for de fleste virke som et større projekt. For hvornår er det, at roserne skal klippes ned, og hvornår er det bedst at få styr på æbletræets mange voksende grene, der stikker i hver sin retning? Spørgsmålene kan hurtigt hobe sig op, før det er tid til at tænde op i grillen eller nyde en kold drink på terrassen. Derfor har vi lavet en nem og overskuelig guide, så du er sikker på at nå de allervigtigste ting på den rette tid på året. 

Nyd også haven i de kolde måneder

Selvom vejret måske ikke indbyder til det, kan du sagtens nyde en masse timer i din have, når både vinteren og efteråret trænger sig på. Her er de bedste gøremål, du kan tage fat på, som det første fra begyndelsen af oktober og frem til slutningen af marts: 

Gå trygt i gang med at plante nye træer, roser eller buske på din martrikel, ligesom forårsløgene også allerede nu kan tåle at blive lagt, så de er klar til solens frembrud. Derudover er det en fordel at beskære dine æbletræer, roser eller større buske, så de står fint med nye skud, når der skal plukkes æbler eller andre frugter til sommerkagen, eller der skal plukkes blomster til sommerbuketten. Til sidst, men slet ikke mindst, er det med at finde hakkejernet frem. Ukrudtet begynder så småt at titte frem allerede nu, så tag forskud på jagten efter en have fri for ukrudt, når vejret tillader det i løbet af efterårsferien eller på en varm vinterdag. Det gør det meget nemmere at gå til, når foråret springer frem.

De grønne fingre får frit spil i de varme måneder

Når først fuglene begynder at synge, og temperaturen stiger, længtes vi som regel efter at komme ud i det fri og begive os i kast med kvadratmeterne udendørs. Her er der en masse opgaver, som du kan gå i gang med fra begyndelsen af april og frem til de varmeste dage i september: 

Glæd dig til at foråret byder op til at få etableret en masse fine højbede med blandt andet gulerødder, radiser, ærter eller noget helt fjerde. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvor sommeren lægger mere op til at få klippet og plejet græsplænen, ligesom hækken skal vedligeholdes. Husk også at få din Rhododendron beskåret umiddelbart efter blomstring for at undgå, at den bliver alt for stor.