Tips og tricks til udarbejdelse af din lejekontrakt

Tips og tricks til udarbejdelse af din lejekontrakt

7. juni 2020 Slået fra Af admin

Når du skal leje en bolig, er det en rigtig god idé at lave en lejekontrakt – det beskytter dig, og giver ro i sindet. Det kan være en jungle at finde rundt i hvad en lejekontrakt skal indeholde, men vi har forsøgt at lave en guide med tips og tricks til din lejekontrakt, så du kommer til at stå bedst muligt, når du skal leje en bolig.

Hvad er en lejekontrakt, og hvad indeholder den?

Lejekontrakten er et vigtigt dokument – faktisk det vigtigste når du skal leje en bolig, eller hvis du skal udleje din bolig. Lejekontrakten sikrer udlejer og lejers rettigheder, og beskriver jeres forpligtelser overfor hinanden, så I har alt sort på hvidt, og på den måde kan ikke opstå ubehagelige misforståelser. Kort sagt så fastsætter en lejekontrakt nogle af de rettigheder og pligter, udlejer og lejer har overfor hinanden, herunder lejens størrelse og krav til boligens stand ved indflytning.

  • En lejeaftale og andre aftaler om den lejede bolig skal laves skriftligt.
  • Lejelovens vilkår gælder for lejemålet, når parterne ikke har aftalt andet. 
  • Lejeloven indeholder dog en række bestemmelser, hvor der ikke er aftalefrihed, og skal derfor overholdes, og kan ikke gradbøjes. 

En lejekontrakt skal indeholde følgende punkter (bemærk dette er en vejledning, og ikke en komplet formular): 

  • Der skal udfyldes hvilken form for bolig, som udlejes – lejlighed, enkeltværelse, ejerlejlighed eller en andelsbolig. Hvis der er tale om fremleje, skal dette fremgå – og ikke typen på boligen. 
  • Lejemålets begyndelse og ophør. Er der tale om en tidsbegrænset bolig, skal det udfyldes i punkt 11 på lejekontrakten.
  • Huslejen, a conto, antennebidrag og hvad der ellers skal betales.
  • Depositum og forudbetalt leje. 
  • Lejemålets stand. Det er vigtigt at der bliver afholdt indflytningssyn, hvor standen af lejemålet afgøres. Det er især vigtigt for lejer, at der afholdes indflytningssyn, så man ikke bliver trukket i sit depostitum, når man fraflytter boligen igen, og ender med at betale for skader, som man ikke selv har pådraget boligen. 

De fleste lejekontrakter bliver udarbejdet digitalt, og også underskrevet digitalt, men vi har et vigtigt tip, når lejekontrakten er udarbejdet færdigt, og du har underskrevet den: Udskriv din lejekontrakt. Det er rigtig vigtigt, at du også er i besiddelse af din lejekontrakt i fysisk form, så du har den ved dig, og du ikke kun har den liggende på din mail, computer eller andre devices. Din lejekontrakt er rigtig vigtig, og den er altså din sikkerhed, når du skal leje en bolig.